Orkide Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir Bakımı ve Sulanması
Orkide Çiçeği: Orkide, yapılmış olan araştırmalara göre dünyada çok tercih edilen çiçeklerin içinde birincidir, en fazla satışı sağlanan çiçeklerin içinde ise ikinci sırada bulunur. Çok yıllık çiçekler şeklinde bilinmektedir. Her sene düzenli bir şekilde çiçek açabilen orkideler bazı hallerde ise senede iki üç kere çiçek açabilmektedir. Orkidelerin bu özelliğinden dolayı ilk kez bulunmuş olduklarından beri devamlı ilgi odağı haline gelmiştir. Çiçek olmasından başka da, hem Maraş dondurmasının hem de salebin tat kaynağı olarak kullanılır. Orkide familyası ortalama olarak 35.000’in üstünde türü, 100.000’in üstünde melezi ile dünyada ki en kalabalık bitki ailesinin içinde yer alır. Son derece fazla çeşidi olduğundan dolayı da farklı iklim yerlerinde de yaşama imkânına sahiptir.
Orkide Nedir?
Orkide, salepgiller ailesinin içinde yer alan çiçekli bir bitki özelliğine sahiptir. Karalarda yaşam süren bir çiçek olan orkidenin yaprakları ufaktır fakat büyük bir gövdeye sahiptir. Değişik renklerde orkideler olmuş olsa da, beyaz rengi ile akıllarda kalan bir çiçektir. Zarif, kırılgan bünyesine rağmen son derece hem güçlü hem de kalıcı bir çiçektir. Çiçekçilik alanında, asalet ile özenin temsilcisi şeklinde adlandırılmaktadır.
Orkidenin Özellikleri Nelerdir?
- Yumruludur ve çok yıllık çiçeklerdir.
- Çok ufak olan tohumları bir tek belli başlı mantarlar yardımı ile aşılandığı zaman çimlenmektedir.
- Tek salkım, başak ya da birleşik salkım türündedir.
- Yaprakları basit bir görünüme sahiptir, pul şeklini almış, çift sıralı, çok ender olarak karşı karşıya ya da çevrel biçimine sahiptir.
- Uzun seneler kalıcı olan, güçlü bir çiçektir.
- Seralarda, saksılarda veya salonunuzda yetiştirebilirsiniz.
Orkidenin Çeşitleri Nelerdir?
Orkide bitkilerinin 50.000’e yakın türü bulunur. En fazla yetiştirilmekte olan çeşitleri; cymbidium, paphiopedilum, phalaenopsis, miltonia, dendrobium, cattleya, odontoglossum ile vanda çeşitleridir. Bu türlerin içerisinde dikkati en fazla çeken phalaenopsis türüdür.
Orkidenin Bakımı ve Sulaması Nasıl Olmalıdır?
- Senenin belirli dönemlerinde çürüyen, solan ya da sararan yapraklarının budanması gerekir.
- Direkt olarak güneş ışığını görmesi şart değildir. Orkideler başka ışık kaynaklarından da yararlanabilmektedirler.
- Hava akımı orkideyi çok çabuk etkiler ve bu sebeple orkidenin korunması için bazı önlemlerin alınması gerekir.
- Her çiçekte olduğu gibi senede en az bir kere vitamin ile mineral takviyesinde bulunulmalıdır.
- Saksısını değiştirmek istiyorsanız mayıs ayı sonunu beklemeniz daha uygun olacaktır.
- Orkidelerin diğer cisimler ile temasını engelleyiniz. Temas olduğu zaman lekeler meydana gelebilir.
- Orkidenin yetiştirilmesi için en önemli şart kış mevsiminde bile oda sıcaklığında bulunması gerekir.
- Orkide çiçekleri düzenli bir şekilde gübrelenmekten hoşlanmaktadır. Orkideler için yapılan hazır gübreleri kullanmanız faydalı olur.
- Yaz aylarında haftada bir kere, kış mevsiminde ise ayda bir kere gübrelemeniz yeterli olacaktır.
Orkidenin Sulanması
- Kış mevsiminde orkideye verilmekte olan su musluktan aldığınız soğuk su değil oda sıcaklığında olan bir su olması gerekmektedir.
- Yine kış mevsiminde bitkiyi fazla soğuktan korumanız açısından az sulamanız gerekmektedir.
- Yaz mevsimindeyse orkidenin su ihtiyacı artacağı için sık sık sulamanız gerekmektedir.
- Orkidelerin sulanması aşamalarında istikrar önemli bir yer tutar. Kullandığınız kap her sulama için aynı ölçüde olması gerekmektedir ve sulamaları aynı gün ile aynı oranda yapmanız gerekmektedir.
- Sulamanın sıklık oranı bulunduğu odanın nemi, saksı harcı yapısı, saksı türü ile büyük oranına göre değişlik gösterilir.
- Orkide çiçeğinin çoğaltması da bakılması kadar son derece kolaydır. Çoğalması orkidenin köklerinin ayrılması yöntemi ile oluşmaktadır. Orkidenin kökünden çıkıp üst bölümlere uzanmış olan ince bölümler yeni bir bitkinin meydana gelmesini sağlar. Eğer orkidelerde kahverenginde benekler meydana gelmiş ise orkideniz hasta olmuş anlamına gelir.