Uyku Apnesinin Belirtileri Nelerdir?
Uykuda horlama ve solunum durması şikayeti ile hastaneye başvuran pek çok kişiye çeşitli testler uygulanır, uykuda meydana gelen solunum durması ve bu durmanın süresinin ölçüldüğü bu testlerin sonucuna göre hastaya uyku apnesi teşhisi konur. Uyku apnesinin nedenleri ile ilgili bilgi almak isteyenler internet sayfaları üzerindeki ilgili online siteleri ziyaret edebilirler.
Uyku Apnesi Nedir?
Uyku apnesi, uykuda en az on saniye süre ile solunumun durmasıdır. Solunum aniden durur ve on saniye süre ile hasta nefes alamaz. Yaygın bir uyku bozukluğu olup daha çok erkeklerde görülen bir rahatsızlıktır. Farklı tipleri olan hastalığın belirtileri de farklılık gösterir. Tedavisi de uyku apnesinin tipine göre yapılır. Uyku apnesinin üç ana alt tipi vardır: Tıkayıcı (obstrüktif) uyku apnesi, santral uyku apnesi ve mikst uyku apnesi. Tıkayıcı uyku apnesine üst solunum yollarındaki tıkanıklık neden olur. En yaygın apne tipi budur. Santral tipi uyku apnesinin nedeni beyinle ilgilidir. Solunumu düzenleyen kasların çalışması için beyinden komut alması gerekir. Beyin bazen bu komutları göndermez. Bu durumda hastanın uykuda solunumu durur. Mikst uyku apnesinde tıkayıcı ve santral tipi uyku apnesi birlikte görülür. Uyku apnesi olan kişi uykuda huzursuzdur. Sık sık idrara çıkar. Yüksek sesle horlama vardır. Sabah uyandığında ağız kuruluğu ve boğaz ağrısından şikayet eder. Uyku esnasında meydana gelen solunum durmasına hastanın yanındaki kişi tanıklık eder.
Uyku Apnesinin Tedavisi Var mıdır?
Hastalığın tedavisinde kilo problemi olan hastaların kilo vermesi sağlanır. Apnenin nedeni üst solunum yollarındaki bir tıkanıklık ise kulak burun boğaz kliniğinde gerekli operasyon yapılır. İleri derecede uyku apnesi olan hastalara pozitif hava basıncı tedavisi uygulanır. Konuyla ilgili daha geniş bilgi almak için internet sayfaları üzerindeki ilgili online siteleri ziyaret edebilirsiniz.